Vitaliteit medewerkers verhogen

oktober 8, 2024

Vitaliteit medewerkers verhogen - Het Effect van Ontspanning op Teamwerk en Creativiteit

In de hectische en snel veranderende wereld van vandaag is het vermogen om effectief samen te werken en creatieve oplossingen te bedenken belangrijk voor het succes van een organisatie. Teamwork en creativiteit kunnen verbeterd worden door de vitaliteit van medewerkers te verhogen. Maar wat houdt vitaliteit precies in? Laten we dieper ingaan op de voordelen van vitale medewerkers en op hoe je dit als werkgever kunt faciliteren.

Waarom vitaliteit medewerkers verhogen?

Vitaliteit is een breed begrip dat fysieke, mentale en emotionele gezondheid omvat. In de context van de werkvloer betekent dit dat vitale medewerkers gezonder, gelukkiger en productiever zijn. Vitale medewerkers hebben meer energie en motivatie. Ze zijn productiever en creatiever, ervaren minder stress en hebben een beter immuunsysteem waardoor ze minder vaak ziek zijn. Dit alles draagt bij aan een positieve werksfeer.  

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit omvat een holistische benadering van welzijn, waarbij de nadruk ligt op zowel fysieke als mentale en emotionele gezondheid. Het gaat om het vermogen van een persoon om met energie, motivatie en veerkracht door het leven te gaan. Dat klinkt mooi, maar hoe wordt men dan vitaler? Dit heeft onder andere te maken met voldoende ontspanning.  

Belang van ontspanning voor teamwork

  • Versterkte samenwerking: Ontspanning bevordert een positieve werkomgeving, wat essentieel is voor effectieve samenwerking. Wanneer teamleden ontspannen zijn, zijn ze meer geneigd om open en eerlijke communicatie te hebben, wat leidt tot een betere verstandhouding en samenwerking. 
  • Verminderde conflicten: Gestreste medewerkers zijn vaak sneller geïrriteerd en zijn meer geneigd om conflicten met collega’s aan te gaan. Door ontspanning op de werkvloer aan te bieden, kunnen werkgevers een omgeving creëren waarin teamleden kalmer en geduldiger zijn, wat helpt om conflicten te verminderen en een harmonieuze werkomgeving te bevorderen. 
  • Verhoogde vertrouwen en empathie: Ontspanning verhoogt de productie van oxytocine. Dit is een hormoon dat vertrouwen en empathie bevordert. Het helpt teamleden om beter samen te werken en elkaar te ondersteunen, wat cruciaal is voor het succes van projecten en de algehele teamdynamiek. 

Belang van ontspanning voor creativiteit

  • Verhoogde innovatie: Creativiteit bloeit in een ontspannen geest. Wanneer mensen ontspannen zijn, zijn hun hersenen in staat om vrijer te associëren en meer out-of-the-box te denken. Dit leidt tot een verhoogde innovatie en de mogelijkheid om unieke en effectieve oplossingen te bedenken. 
  • Verbeterde probleemoplossing: Ontspanning helpt om de geest te verfrissen en nieuwe perspectieven te bieden. Dit is vooral nuttig bij het oplossen van complexe problemen, omdat een ontspannen geest beter in staat is om creatieve benaderingen te vinden en obstakels te overwinnen. 
  • Stimulering van creatieve denkprocessen: Meditatie en mindfulness zijn vormen van ontspanning. Beide kunnen aantoonbaar creatieve denkprocessen stimuleren. Deze technieken helpen de geest te kalmeren en stellen individuen in staat om dieper na te denken over ideeën en concepten, wat leidt tot creatieve output. 

Waarom Vital Forest

Vital Forest hecht belang aan de gezondheid en de vitaliteit van medewerkers. Wij bieden effectieve ontspanningsmomenten die alle zintuigen prikkelen om volledige ontspanning te bereiken. Elk moment wordt beleefd als een unieke ervaring, waarbij de fysieke en mentale voordelen direct merkbaar zijn. Hierdoor ontdekken gebruikers het belang van regelmatige ontspanning gedurende de werkdag. 

Vital Forest faciliteert deze ontspanningsmomenten op twee manieren: door de Relaxmobiel op locatie te brengen en door unieke, vaste comfortrooms binnen organisaties te realiseren. Het doel van Vital Forest is om de vitaliteit en het welzijn van medewerkers structureel te verbeteren, zodat zij gelukkiger, gezonder en productiever kunnen werken. 

De wetenschap achter vitaliteit

Vitaliteit verbeteren door te ontspannen klink aantrekkelijk, maar hoe weten we zeker dat ontspannen effectief werkt? Gelukkig zijn er wetenschappelijk onderzoeken die dit ondersteunen. Studies hebben aangetoond dat ontspanning helpt bij het verminderen van stress en het bevorderen van het welzijn en de vitaliteit van medewerkers. Dit werkt als volgt: 

Wanneer mensen zich ontspannen, wordt het sympathische zenuwstelsel gekalmeerd. Het sympathische zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de “vecht-of-vlucht”-reactie. Tegelijkertijd wordt het parasympathische zenuwstelsel geactiveerd. Dit zorgt voor een gevoel van rust en herstel in het lichaam. Neurologisch gezien leidt ontspanning tot de afgifte van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, die gevoelens van geluk en welzijn bevorderen. 

Ontspanning geeft bewezen effecten op de hersenen. Het verbetert cognitieve functies, verhoogt de concentratie en stimuleert de creativiteit. Deze wetenschappelijke inzichten benadrukken hoe essentieel ontspanning is als onderdeel van een gezonde levensstijl en een productieve werkomgeving. 

Bij Vital Forest merken we de effecten ook. 99% van de gebruikers van de Relaxmobiel voelt zich na een ontspansessie meer ontspannen dan vóór de ontspansessie. 59% heeft na het ontspanmoment een lager aangetoond stressniveau, en 65% ervaart zowel fysiek als mentaal een verschil na een ontspansessie.  

_ Recente posts

Welzijn op kantoor? Het verhaal van SEIN
Ervaringsverhaal Relaxmobiel – SEIN
Hoe Massagestoelen rugklachten op het werk Kunnen Verminderen
Hoe Massagestoelen rugklachten op het werk Kunnen Verminderen 
Ervaringsverhaal Comfortroom Gemiva de Meerkoet

Over Vital Forest

1.  Met Vital Forest verlaten medewerkers de werkvloer volledig, de Relaxmobiel komt naar jou toe! Als je in de Relaxmobiel stapt, dan stap je in het vitale bos. Je hoort bij binnenkomst rustgevende muziek en de vogels fluiten. Je wordt uitgenodigd om plaats te nemen in de massagestoel. Doordat de omgeving en afleiding zo aangenaam intens is vergeten medewerkers direct hun zorgen.

2. In de Relaxmobiel worden alle zintuigen geprikkeld om te ontspannen. Ontspanning heeft een positieve invloed de hersenen. De cognitieve functies worden verbeterd, de concentratie wordt verhoogd en de creativiteit wordt gestimuleerd. Het geluid van de zee, een kabbelend riviertje, wind dat door de bomen waait, het tjilpen van vogels, een knetterend kampvuur. Dit zijn geluiden die bij mensen kunnen zorgen voor een positief, ontspannen en vrolijk gevoel. En dit zijn de geluiden die mensen kunnen ervaren in de Relaxmobiel.

3. Kies het thema dat bij jouw past! Elk thema bevat een prettige seizoensgeur en samen met de massage worden medewerkers helemaal meegenomen in het ontspanmoment. De massage zorgt voor soepele spieren en een goede doorbloeding. Daarnaast zorgen de thema’s met de aromatherapie voor de mentale rust. Door deze ontspanningscocktail kunnen zorgmedewerkers zich volledig ontspannen en vergeten zij even dat ze aan het werk zijn, en dus echt een uitje hebben!

Hoe vitaliteit medewerkers verhogen?

Nu we de voordelen van vitaliteit hebben besproken, is het belangrijk om te kijken naar praktische manieren waarop werkgevers kunnen investeren in het welzijn van hun medewerkers.

  • Ontspanning faciliteren: Zorg voor ruimtes waar medewerkers kunnen ontspannen en tot rust kunnen komen. Dit kan een rustige ruimte zijn met comfortabele stoelen, ontspannende muziek en weinig afleiding. Bied ook ontspanningstherapieën aan, zoals massages of meditatie, om stress te verminderen. Dit zijn onderdelen die terug zijn te vinden in de Comfortroom. Wil je meer weten over de Comfortroom? Je leest het hier.
 
  • Mentale gezondheid ondersteunen: Ondersteun de mentale gezondheid van medewerkers door het aanbieden van counseling, coaching en mindfulness-sessies. Creëer een open en ondersteunende cultuur waarin medewerkers zich veilig voelen om over hun mentale gezondheid te praten. Ook kan je via Vital Forest een vitaliteitsworkshop aanbieden. Wil je hier meer over weten?  
 
  • Gezonde voedingsopties bieden: Bied gezonde voedingsopties aan in de kantine of keuken, zoals vers fruit, groenten, noten en volkorenproducten. Moedig medewerkers aan om gezonde keuzes te maken door educatieve sessies over voeding en gezondheid te organiseren. 
 
  • Beweging stimuleren: Stimuleer beweging door het aanbieden van fitnessfaciliteiten, sportabonnementen of groepsactiviteiten zoals yoga of wandelen. Moedig medewerkers aan om regelmatig pauzes te nemen en te bewegen tijdens hun werkdag. Ook kan je medewerkers situleren om bijvoorbeeld met de fiets naar kantoor te komen, in plaats van met de auto. 
 
  • Flexibele werkopties bieden: Bied flexibele werkopties aan, zoals thuiswerken of flexibele werktijden, om medewerkers te helpen een betere werk-privébalans te bereiken. Dit kan hun algehele welzijn en tevredenheid verhogen. 

Relaxmobiel op jouw locatie?

Wil jij ook jouw medewerkers effectief laten pauzeren in de Relaxmobiel of Comfortroom? Neem dan contact met ons op! Vital Forest is jouw partner voor ontspanning op de werkvloer.

Neem contact met ons op voor een offerte op maat.

Veel gestelde vragen

Om alles overzichtelijk te maken hebben we onze meest gestelde
vragen hieronder beantwoordt.

GeeksforGeeks logo Wat is de Relaxmobiel?

De Relaxmobiel is een is een caravan die is omgebouwd tot ontspanningsruimte. In de Relaxmobiel vind je een massagestoel, en een beeldscherm waarop je een thema kan kiezen dat jouw aanspreek. De wanden van de Relaxmobiel zijn bekleed met groen, en als je wilt brandt er binnen een haardvuur. In de Relaxmobiel kan je je even helemaal afzonderen van de rest van de wereld.

GeeksforGeeks logo Wat is de Comfortroom?

De Comfortroom is een ruimte die Vital Forest binnen één of twee dagen bij jouw organisatie kan installeren. Het faciliteren van een ontspanruimte van Vital Forest is in alle gevallen maatwerk en afhankelijk van de wensen en behoeften van jouw organisatie. Met de keuze uit meer dan 10 thema’s is elk ontspanmoment in de comfortroom van Vital Forest weer een unieke en effectieve belevenis. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een mooie strandwandeling met een frisse zomergeur, of een verwarmend kampvuur. 

GeeksforGeeks logo Waarom is effectief pauzeren belangrijk?

Door effectief te pauzeren wordt de werkstress van de medewerkers verlaagt. Uiteindelijk worden hierdoor ook de verzuimkosten verlaagt, terwijl de vitaliteit van de medewerkers verhoogd. Dit leidt tot betere prestaties.

GeeksforGeeks logo Wat is de optimale hoeveelheid dagen om de Relaxmobiel te plaatsen?

Wat is de optimale hoeveelheid dagen om de Relaxmobiel te plaatsen?

Per dag kunnen er ongeveer 20-25 medewerkers gebruikmaken van de Relaxmobiel. Bij 0-50 medewerkers raden wij ca 3 tot 5 dagen aan. Bij 50 medewerkers of meer raden wij minimaal 5 dagen aan. Door een extra marge te nemen geef je medewerkers voldoende mogelijkheden om één of meerdere ontspanmomenten in te plannen.

GeeksforGeeks logo Kan de Relaxmobiel op elke locatie geplaatst worden?

De Relaxmobiel kan op elke locatie geplaatst worden met binnen een straal van 25 meter een werkend stopcontact. Daarnaast is het belangrijk dat de Relaxmobiel waterpas kan staan op een veilige locatie en er bij de installatie iemand aanwezig is die de ontvangst kan ondertekenen.