Effectief pauzeren

januari 24, 2024

Effectief pauzeren

24, januari, 2024

Effectief pauzeren - De kracht van ontspanning

Het is belangrijk om te investeren in vitaliteit op de werkvloer. Effectief pauzeren is daar een belangrijk onderdeel van. Hoe werkt dat? Wat is effectief pauzeren eigenlijk? Wij leggen het je uit!

Waarom is effectief pauzeren belangrijk?

In Nederland hebben we de neiging om vooral door te werken, soms ook tijdens de lunch. Waar Spanjaarden gerust een uurtje uit eten gaan, is het in de Nederlandse werkcultuur normaler om achter je bureau snel een boterham met kaas te eten. De meeste mensen pauzeren niet op een effectieve manier. Maar dit is wel heel belangrijk.

Ten eerste verlaagt effectief pauzeren de werkstress. Spanningen kunnen hoog oplopen door aankomende deadlines, of iets te opdringerige collega’s. Te veel stress kan leiden tot een burn-out. Daarom is het belangrijk om tussendoor effectief te pauzeren, en even een momentje voor zelf te nemen. Ontspan. Laad even op. Verminder de stress, om daarna weer uitgerust en effectiever aan de slag te kunnen gaan.

Ten tweede vermindert het ook de ziekteverzuimkosten. Effectief pauzeren kan de werkstress verminderen, wat uiteindelijk het aantal burn-outs en overspannen medewerkers verminderd. Goed uitgeruste medewerkers zijn niet alleen vrolijker, maar ook gezonder.

Ten derde verhoogt effectief pauzeren de vitaliteit van de medewerkers, wat weer leidt tot betere prestaties. In andere woorden; door op een effectieve manier pauze te nemen en te ontspannen gedurende de werkdag, gaan de werkstress en de verzuimkosten omlaag, en gaan het welzijn en de vitaliteit van de medewerkers omhoog.

Over Vital Forest

Vital Forest biedt effectieve ontspanmomenten, waarbij alle zintuigen geprikkeld worden om te ontspannen. Elk ontspanmoment wordt ervaren als een unieke belevenis. De fysieke en mentale effecten zijn direct merkbaar, waardoor gebruikers het belang van een ontspanmoment op de werkdag ontdekken.

Vital Forest faciliteert de ontspanmomenten door middel van de Relaxmobiel op locatie én door unieke vaste comfortrooms binnen organisaties te realiseren. Het doel van Vital Forest is om de vitaliteit en het welzijn van medewerkers binnen organisaties te verbeteren. Wil jij ook de vitaliteit van jouw medewerkers verbeteren? Wij helpen jou graag.

De wetenschap achter ontspanning

Het idee van effectief pauzeren is mooi, maar hoe kan je zeker weten dat het werkt? Nou, er is onderzoek naar gedaan. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat ontspanning een cruciale rol speelt in het verminderen van stress en het bevorderen van welzijn. Wanneer individuen zich in een staat van ontspanning bevinden wordt het sympathische zenuwstelsel, wat verantwoordelijk is voor de “vecht-of-vlucht”-reactie, gekalmeerd. Tegelijkertijd wordt het parasympathische zenuwstelsel gestimuleerd, wat leidt tot een gevoel van rust en herstel in het lichaam. Neurologisch gezien veroorzaakt ontspanning de afgifte van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, die gevoelens van geluk en welzijn bevorderen.

Bovendien heeft ontspanning bewezen effecten op de hersenen; de cognitieve functies worden verbeterd, de concentratie wordt verhoogd en de creativiteit wordt gestimuleerd. Deze wetenschappelijke inzichten benadrukken de essentie van ontspanning als een integraal onderdeel van een gezonde levensstijl en productieve werkomgeving.

Bij Vital Forest merken we de effecten ook. 99% van de gebruikers van de Relaxmobiel voelt zich na een ontspansessie meer ontspannen dan vóór de ontspansessie. Meer dan 59% heeft na het ontspanmoment een lager aangetoond stressniveau, en meer dan 65% ervaart zowel fysiek als mentaal een verschil na een ontspansessie.

Het geluid van de zee, een kabbelend riviertje, wind dat door de bomen waait, het tjilpen van vogels, een knetterend kampvuur. Dit zijn geluiden die bij mensen kunnen zorgen voor een positief, ontspannen en vrolijk gevoel. En dit zijn geluiden die mensen samen met massage, aromatherapie en een haardvuurtje kunnen ervaren in de Relaxmobiel en Comfortroom van Vital Forest. 

Hoe kun je zelf effectief pauzeren?

Effectief pauzeren is dus belangrijk en bewezen effectief, maar hoe doe je het?

Als je jouw medewerkers de kans wil bieden om effectief te pauzeren, kan je altijd de Relaxmobiel inhuren. Gebruikers worden met de Relaxmobiel bewust van het belang van een ontspanmoment op de werkdag en je organisatie maakt op bijzondere wijze kennis met het concept van Vital Forest. Eén ontspansessie duurt 15 minuten. Tijdens een ontspansessie in de Relaxmobiel worden al je zintuigen geprikkeld om te ontspannen. Het is mogelijk om de Relaxmobiel voor een korte periode te huren, maar ook voor een langere periode en om deze structureel voor verschillende locaties in te zetten.

Er zijn ook verschillende dingen die je zelf kan doen om effectief te pauzeren, zonder Relaxmobiel. Hieronder lichten we een paar handelingen toe:

  1. Maak gebruik van natuurlijke momenten. Een natuurlijk moment is bijvoorbeeld het einde van een taak of het bereiken van een mijlpaal. Gebruikt zo’n moment om te ontspannen op jouw manier en beloon jezelf. Dit kan bijvoorbeeld een korte meditatie zijn, een wandeling buiten, even muziek luisteren of met je collega’s over iets anders dan werken praten. 
  2. Luister naar je lichaam. Het is belangrijk om regelmatig naar je lichaam te luisteren en op te merken wanneer je je moe of gestrest voelt. Vaak heb je op deze momenten koudere handen. In plaats van te wachten tot je je uitgeput voelt, is het beter om gelijk een pauze in te lassen en iets te doen waar je energie van krijgt.
  3. Verander van omgeving. Als je de kans krijgt, ga dan naar buiten of naar een rustigere omgeving. Dit kan helpen om je huidige werkzaamheden even helemaal los te laten waardoor je jezelf beter voelt en efficiënter kunt werken wanneer je weer terug aan het werk gaat.

_ Recente posts

Hoe Massagestoelen rugklachten op het werk Kunnen Verminderen
Hoe Massagestoelen rugklachten op het werk Kunnen Verminderen 
Ervaringsverhaal Comfortroom Gemiva de Meerkoet
De kracht van natuur op mentale gezondheid
De kracht van natuur op mentale gezondheid

Dit is hoe Vital Forest jou helpt om nog effectiever te pauzeren!

Bij Vital Forest kun je een Relaxmobiel huren, een veelzijdige bron ter bevordering van welzijn, als workshop of als entertainment voor evenementen. De Relaxmobiel maakt gebruikers bewust van het belang van ontspanningsmomenten tijdens de werkdag en biedt organisaties een unieke kennismaking met het concept van Vital Forest. Of het nu voor een korte periode of structureel voor verschillende locaties is, de Relaxmobiel kan flexibel worden ingezet naar behoefte van de organisatie.

Vital Forest biedt ook ondersteuning met comfortrooms, waarmee unieke ontspanningsmomenten structureel kunnen worden aangeboden, waardoor werkstress in organisaties wordt verminderd. Deze Comfortrooms bevatten één of meerdere massagestoelen, natuurlijke beelden, geluiden van de natuur en rustgevende seizoensgeuren. Door alle zintuigen te prikkelen, kan een medewerker met werkstress zonder enige moeite ontspannen. De comfortrooms van Vital Forest zijn breed inzetbaar, zowel voor zorgmedewerkers als cliënten, kantoormedewerkers, docenten, studenten, enzovoort.

De vier elementen van Vital Forest:

Massage

In de Relaxmobiel staat een massagestoel. Tijdens de massage worden al je zintuigen geprikkeld om te ontspannen, waardoor je geen moeite meer hoeft te doen om te ontspannen en elke minuut dus effectief wordt ingevuld.

Unieke thema’s

Vital Forest trekt elk seizoen de natuur in om prachtige en rustgevende thema’s te creëren, waarbij de natuur centraal staat. Deze thema’s zijn ontworpen met alle elementen van de natuur om volledige ontspanning te bieden. Voorbeelden van de thema’s zijn ‘Wandeling met schapen’ en ‘Ontspannen op het strand’.

Aromatherapie

Elk thema heeft een zorgvuldig samengestelde seizoensgeur van etherische oliën en een aangepaste verlichting. De thema’s uit de warmere lente en zomermaanden bevatten een verkoelende en verfrissende seizoensgeur en in de koudere herfst en wintermaanden juist een verwarmende seizoensgeur met een versterkend effect op het immuunsysteem.

Biorb

De comfortroom is uitgerust met een biorb. De biorb is een mooi rustgevend aqaurium en geeft een extra luxe sfeer aan de ontspanruimte. Opstijgende luchtbelletjes zorgen voor een mooie beweging in het water en de schittering op de tafel. Voor je het weet zit je een aantal minuten naar het aquarium te kijken, wat automatisch zorgt voor een positieve vorm van ontspanning.

Relaxmobiel op jouw locatie?

Wil jij ook jouw medewerkers effectief laten pauzeren in de Relaxmobiel of Comfortroom? Neem dan contact met ons op! Vital Forest is jouw partner voor ontspanning op de werkvloer.

Neem contact met ons op voor een offerte op maat.

Veel gestelde vragen

Om alles overzichtelijk te maken hebben we onze meest gestelde
vragen hieronder beantwoordt.

GeeksforGeeks logo Wat is de Relaxmobiel?

De Relaxmobiel is een is een caravan die is omgebouwd tot ontspanningsruimte. In de Relaxmobiel vind je een massagestoel, en een beeldscherm waarop je een thema kan kiezen dat jouw aanspreek. De wanden van de Relaxmobiel zijn bekleed met groen, en als je wilt brandt er binnen een haardvuur. In de Relaxmobiel kan je je even helemaal afzonderen van de rest van de wereld.

GeeksforGeeks logo Waarom is effectief pauzeren belangrijk?

Door effectief te pauzeren wordt de werkstress van de medewerkers verlaagt. Uiteindelijk worden hierdoor ook de verzuimkosten verlaagt, terwijl de vitaliteit van de medewerkers verhoogd. Dit leidt tot betere prestaties.

GeeksforGeeks logo Wat is de optimale hoeveelheid dagen om de Relaxmobiel te plaatsen?

Wat is de optimale hoeveelheid dagen om de Relaxmobiel te plaatsen?

Per dag kunnen er ongeveer 20-25 medewerkers gebruikmaken van de Relaxmobiel. Bij 0-50 medewerkers raden wij ca 3 tot 5 dagen aan. Bij 50 medewerkers of meer raden wij minimaal 5 dagen aan. Door een extra marge te nemen geef je medewerkers voldoende mogelijkheden om één of meerdere ontspanmomenten in te plannen.

GeeksforGeeks logo Kan de Relaxmobiel op elke locatie geplaatst worden?

De Relaxmobiel kan op elke locatie geplaatst worden met binnen een straal van 25 meter een werkend stopcontact. Daarnaast is het belangrijk dat de Relaxmobiel waterpas kan staan op een veilige locatie en er bij de installatie iemand aanwezig is die de ontvangst kan ondertekenen.