Werkstress verlagen binnen je organisatie

14, november, 2023

Werkstress verlagen binnen je organisatie

14, november, 2023

Werkstress verlagen binnen jouw organisatie

In het kader van de week van de werkstress maken steeds meer organisaties kennis met Vital Forest. Het tonen van waardering naar medewerkers en goed zorgen voor personeel heeft steeds meer prioriteit. In november, met de week van de werkstress of sterk in je werk week stond ontspanning bij verschillende organisaties hoog op de planning. Zo heeft Vital Forest meer dan 1000 effectieve ontspanmomenten verzorgt bij 20 locaties, Waaronder Schouten & Nelissen, Kennemerhart, WZH, CJIG, Kind & Co Ludens, Rogplus, Zorg in Oktober en een route langs de vestigingen van Cura Mare en Fivoor.

Deze organisaties hebben de grote impact van het bieden van een ontspanmoment al ervaren. In deze blog lees je wat jouw organisatie kan doen op het gebied van ontspanning en vitaliteit.

De vitaliteit van medewerkers waarborgen

Het ontwikkelen van stress en burn-out klachten komt door een opeenstapeling en combinatie van verschillende factoren: (1) de persoon, (2) het werk en (3) de maatschappij. Een disbalans in één of meerdere elementen binnen deze factoren kan zorgen voor stress. De totale verzuimkosten wegens werkstress worden geschat op €3,3 miljard. Per werknemer is dit gemiddeld €11.000 (TNO). Daarbij is de psychische en fysieke impact voor de medewerker groot. 

Het loont direct als organisaties effectieve maatregelen nemen om de vitaliteit van medewerkers te verhogen en daarmee werkstress te verlagen. Om werkstress echt effectief te kunnen verlagen is het van belang dat organisaties gedurende het hele jaar concrete hulpbronnen en persoonlijk leiderschap bieden, zodat werkstress effectief verlaagd of zelfs voorkomen kan worden.

Ontspannen in de week van de werkstress

Eén keer per jaar is het de week van de werkstress of sterk in je werk week. In deze themaweek en andere themaweken, zoals de vitaliteitsweek zijn organisaties volop bezig om leuke oplossingen te organiseren om werkstress tijdens deze bijzondere week te verlagen. Werkgevers zien Vital Forest steeds meer als hulpbron tegen werkstress. De week van de werkstress of sterk in je werk week is een geweldige manier voor organisaties om kennis te maken met concepten, zoals Vital Forest, die helpen tegen werkstress. Door deze concepten vervolgens te implementeren kan werkstress effectief verlaagd worden. Zo wordt de Relaxmobiel van Vital Forest ook steeds vaker aangeboden, waarin medewerkers kunnen genieten van effectieve ontspanmomenten.

Hoe ontspanmomenten werkstress verlagen

Vital Forest is gespecialiseerd in ontspanning op de werkvloer en ondersteunt organisaties onder andere met de Relaxmobiel op locatie, het plaatsen van een Vital Forest comfortroom en het leveren van professionele massagestoelen.

De Relaxmobiel is een mobiele verrassing die overal geplaatst kan worden en waar iedereen vrolijk van wordt. Het ontspanmoment is vaak een moment waar medewerkers naar uitkijken. In de Relaxmobiel en Comfortroom laden medewerkers In 15 minuten op doordat zij kunnen genieten van een stevige massage in een luxe massagestoel samen met rustgevende thema’s en prettige seizoengeuren (aromatherapie). De combinatie zorgt ervoor dat alle zintuigen geprikkeld worden om te ontspannen, waardoor bijna iedereen daadwerkelijk goed kan ontspannen. Het effect is dat medewerkers weer vrolijker en fitter zijn en een ontspannen gevoel met minder stress ervaren na een ontspanmoment van Vital Forest.

Daarnaast worden gebeurtenissen tijdens de ontspanmomenten verwerkt. Het effect is dat medewerkers een ontspannen gevoel krijgen en daardoor weer vrolijker en fitter zijn gedurende de werkdag. Dit zorgt er ook voor dat medewerkers minder stress ervaren na een ontspanmoment van Vital Forest.

_ Recente posts

Hoe Massagestoelen rugklachten op het werk Kunnen Verminderen
Hoe Massagestoelen rugklachten op het werk Kunnen Verminderen 
Ervaringsverhaal Comfortroom Gemiva de Meerkoet
De kracht van natuur op mentale gezondheid
De kracht van natuur op mentale gezondheid

1. Met Vital Forest verlaten medewerkers de werkvloer volledig. Als je in de Relaxmobiel stapt, dan stap je in het vitale bos. Je hoort bij binnenkomst rustgevende muziek en de vogels fluiten. Je wordt uitgenodigd om plaats te nemen in de massagestoel. Doordat de omgeving en afleiding zo aangenaam intens is vergeten medewerkers even hun zorgen. 

2. Vervolgens mag je in de Relaxmobiel een thema uitkiezen. Er is voor iedereen wat wils. Houd jij van de zomer, dan kies je misschien wel het strandthema. Of houd jij van koudere temperaturen? Dan is de winterse zonsopkomst wel wat voor jou! Ook kunnen medewerkers in de Relaxmobiel genieten van mindfulness onder begeleiding van Let’s Liv.  Dit is een educatief thema, speciaal ontwikkeld voor zorgmedewerkers. Tijdens een ontspansessioe ontdekken zorgmedewerkers gegarandeerd het belang van een ontspanmoment op de werkdag!   

3. Elk thema bevat een prettige seizoensgeur en samen met de massage worden medewerkers helemaal meegenomen in het ontspanmoment. De massage zorgt voor soepele spieren en een goede doorbloeding. Daarnaast zorgen de thema’s met de aromatherapie voor de mentale rust. Door deze ontspanningscocktail kunnen zorgmedewerkers zich volledig ontspannen en vergeten zij even dat ze aan het werk zijn. 

Het belang van een ontspanmoment op de werkdag

In de Relaxmobiel ontdekken medewerkers door de effecten zelf te ervaren het belang van een ontspanmoment op de werkdag. Het ontspanmoment zorgt voor de bewustwording bij medewerkers.
Doordat medewerkers zich hiervan bewust zijn, wordt ontspanning op de werkvloer ook een normaal onderwerp onder collega’s. Het gevolg is dat medewerkers die met elkaar over ontspanning praten meer oog hebben voor elkaars gezondheid. Hierdoor kunnen zij rekening met elkaar houden en waar nodig elkaar aanbevelen tijdig een ontspanmoment te plannen, zodat werkstress effectief verlaagd wordt.

Ontspannen in werktijd, de cijfers

2 jaar onderzoek bewijst dat 99% van alle +700 respondenten van +100 verschillende organisaties zich na een ontspansessie van Vital Forest effectief mentaal en/of fysiek meer ontspannen voelt dan vóór de ontspansessie. Daarvan ervaart zelfs 65% zowel fysiek als mentaal een verschil. Denk hierbij aan soepelere spieren en minder rugpijn, schouderpijn en nekpijn (fysiek) en een ontspannen, minder opgejaagd gevoel (mentaal).

“99% van alle gebruikers ontspant effectief met de oplossingen van Vital Forest”

Ontspanning werkt tegen werkstress

Het structureel aanbieden van effectieve ontspanmomenten biedt enorm veel voordelen voor zowel de werkgever als de werknemer. Ontspanning op de werkvloer is binnen de meeste organisaties nog niet normaal, terwijl de effecten van een ontspanmoment groot zijn. Ontspannen medewerkers die minder stress hebben zorgen namelijk (1) voor een hogere productiviteit en creativiteit, (2) voor een betere sfeer en (3) zijn minder vaak ziek. Waarom zou alleen de werknemer in zijn/haar vrije tijd dan moeten investeren in ontspanning, als dit ook voordelen biedt voor de werkgever?

Werkstress voorkomen = direct besparen op verzuimkosten

Het loont dus direct als een organisatie preventief effectieve ontspanmomenten gaat aanbieden op de werkvloer. Als een werkgever hiermee kan voorkomen dat medewerkers zich wegens rugpijn of mentale klachten, zoals een moe of futloos gevoel ziekmelden bespaart een organisatie gemiddeld €400,- per medewerker per dag. Deze sommen geld kunnen dan geïnvesteerd worden in het vitaliteitsbeleid of bijvoorbeeld in extra medewerkers, zodat de werkdruk goed verdeeld kan worden over een groter aantal ontspannen medewerkers. Op deze manier kunnen preventieve ontspanmomenten die zorgen voor een beter welzijn een positieve bijdrage leveren voor zowel de werkgever als werknemer.

De Relaxmobiel van Vital Forest als structurele hulpbron om werkstress te verlagen

De Relaxmobiel kan eenmalig geplaatst worden voor een gewenste periode van een dag, meerdere dagen of zelfs weken. Het is ook mogelijk om de Relaxmobiel in een route aan te bieden bij verschillende vestigingen en deze steeds bijvoorbeeld voor een week op een locatie te plaatsen.
De Relaxmobiel kan ook tegen een speciaal tarief het hele jaar geplaatst worden bij één of meerdere vestigingen van een organisatie. Organisaties zoals Zorg in Oktober bieden de Relaxmobiel al met succes het hele jaar aan. Het structureel aanbieden van de Relaxmobiel is effectief en budgetvriendelijk. Bekijk hier meer informatie over onze Relaxmobiel.

De Vital Forest Comfortroom als structurele oplossing om werkstress te verlagen

De Comfortroom van Vital Forest biedt ook een effectieve aanpak voor het verminderen van stress op de werkvloer. Als extra voordeel heeft de Comfortroom dat deze elke dag beschikbaar is voor medewerkers van een betreffende locatie. Een ander voordeel van de comfortroom is dat deze ook in gebruik kan worden genomen door twee medewerkers tegelijk, of een medewerker samen met een cliënt. Hierdoor kan de comfortroom een dubbele werking hebben en zowel werkstress bij medewerkers als stress bij cliënten verlagen. Net als in de Relaxmobiel worden medewerkers zich in de comfortroom bewust van het belang van ontspanning op de werkdag en gaan zij daar met elkaar over praten en elkaar stimuleren om ook goed voor elkaar te zorgen. Bekijk hier meer informatie over onze vaste comfortroom.

De uitdagingen van vandaag

Veel organisaties bevinden zich in een negatieve spiraal waarbij medewerkers veel werkstress ervaren. Werkstress zorgt ervoor dat medewerkers zich op de langere termijn sneller ziek melden. Hierdoor ontstaat er een hogere werkdruk voor nog vitaal achterblijvend personeel wat hierdoor ook kwetsbaarder wordt. Als een werkgever hier niets aan doet is het gevolg dat medewerkers zich niet gezien / gewaardeerd voelen en sneller zullen switchen van werkgever. Organisaties moeten hierdoor steeds nieuw personeel werven, vaak dure uitzendkrachten / zzp’ers. De kosten lopen op waardoor er minder budget is voor vitaliteit en het tevreden houden van medewerkers. 

Het patroon doorbreken

Werkstress
Werknemers ervaren werkstress
Ziekteverzuim
Werkstress zorgt ervoor dat werknemers zich vaker ziek melden
Hogere werkdruk
Doordat medewerkers zich ziek melden ontstaat er personeelstekort en een hogere werkdruk
Preventief investeren in vitaliteit
Door preventief te investeren in vitaliteit wordt het patroon doorbroken.
Tevreden werknemers
Aangeboden hulpbronnen zorgen dat medewerkers zich gewaardeerd voelen, dit verhoogt de loyaliteit naar de organisatie
Minder personeelsverloop
Tevreden medewerkers switchen minder snel naar een andere werkgever
Stabielere werkdruk
Door meer beschikbaar personeel stabiliseert de werkdruk
Minder werkstress
Door dat medewerkers zich gewaardeerd voelen en de werkdruk stabiel is, verlaagt de werkstress
Minder ziekteverzuim
Het verminderen van werkstress bevordert de gezondheid van medewerkers en vermindert het risico op ziekte
Preventief investeren in vitaliteit
Herhaaldelijk investeren in vitaliteit zorgt voor continue verbetering van gezondheid en productiviteit van werknemers.

Relaxmobiel op jouw locatie?

Herken jij dit patroon ook binnen jouw organisatie en wil je de vitaliteit binnen jouw organisatie verbeteren? Neem dan contact met ons op! Vital Forest is jouw partner voor ontspanning op de werkvloer. 

Veel gestelde vragen

Om alles overzichtelijk te maken hebben we onze meest gestelde
vragen hieronder beantwoordt.

GeeksforGeeks logo Kan de Relaxmobiel op elke locatie geplaatst worden?

De Relaxmobiel kan op elke locatie geplaatst worden met binnen een straal van 25 meter een werkend stopcontact. Daarnaast is het belangrijk dat de Relaxmobiel waterpas kan staan op een veilige locatie en er bij de installatie iemand aanwezig is die de ontvangst kan ondertekenen.

GeeksforGeeks logo Ik zou graag medewerkers op meerdere vestigingen willen verrassen met de Relaxmobiel, kan dit?

Dat kan! Met Vital Forest is het mogelijk om een route langs meerdere vestigingen te organiseren. Gedurende de route wordt je organisatie volledig ontzorgt. Bij een route maken wij een voorstel op maat. 

GeeksforGeeks logo Wat is de optimale hoeveelheid dagen om de Relaxmobiel te plaatsen?

Per dag kunnen er ongeveer 20-25 medewerkers gebruikmaken van de Relaxmobiel. Bij 0-50 medewerkers raden wij ca 3 dagen aan. Bij 50 medewerkers of meer raden wij minimaal 5 dagen aan. Door een extra marge te nemen geef je medewerkers voldoende mogelijkheden om één of meerdere ontspanmomenten in te plannen. 

GeeksforGeeks logo Wat kost het om de Relaxmobiel op mijn locatie te laten komen?

De kosten zijn afhankelijk van het aantal dagen en de afstand vanaf Alphen aan den Rijn of Arendonk. Het is al mogelijk om de Relaxmobiel voor 5 dagen te laten komen voor slechts €149,- per dag exclusief plaatsing (€75,-) & transport (50ct/km). Bij periodes langer dan een week maken wij een speciale aanbieding. 

GeeksforGeeks logo Hoe zorgen wij ervoor dat de Relaxmobiel optimaal in gebruik wordt genomen?

Bij 90% van alle organisaties die zijn voorgegaan wordt de Relaxmobiel volgeboekt. Het is belangrijk dat medewerkers vooraf goed geïnformeerd worden over de komst van de Relaxmobiel. Vital Forest helpt jouw organisatie met de communicatie. Wij personaliseren onder andere een online reserveringensysteem voor jouw organisatie, waarmee medewerkers gemakkelijk één of meerdere ontspansessies kunnen inplannen en daarmee een goed overzicht hebben. Daarnaast faciliteren wij opvallende banners, posters en flyers. Op deze manier zijn medewerkers altijd goed op de hoogte van de mogelijkheid om een ontspansessie in te plannen.