Alles over aromatherapie

februari 6, 2024

Alles over aromatherapie

6, februari, 2024

Aromatherapie, wat doet dat eigenlijk?

In deze blog wordt uitgelegd wat aromatherapie is, wat de wetenschap erachter is, wat de praktische toepassingen in het dagelijks leven zijn en hoe Vital Forest aromatherapie toepast in de Relaxmobiel en comfortrooms.

Wat is aromatherapie?

Bij Aromatherapie worden essentiële geur oliën gebruikt om het lichaam en de geest tot rust te brengen. Deze geuren kunnen op verschillende manieren toegepast worden. Je kunt aromatherapie gemakkelijk toepassen door bijvoorbeeld essentiële oliën toe te voegen aan je bad of deze te druppelen op je kussen voor het slapen gaan. Je kan de oliën ook verdunnen tot massageolie voor een extra ontspannen massage. Je kunt de geuroliën ook zoals Vital Forest doet vernevelen in een ruimte. Vital Forest stelt ontspannende seizoengeuren samen en verneveld deze in de Relaxmobiel en comfortroom.

Je kan vele verschillende aroma’s en oliën gebruiken voor aromatherapie, soms met verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld:

  • Lavendel staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en wordt vaak gebruikt om stress en angst te verminderen. Lavendel kan ook helpen bij het bevorderen van ontspanning en het verbeteren van de slaapkwaliteit.
  • Eucalyptus staat bekend om zijn verfrissende en zuiverende eigenschappen. Het kan helpen bij het vrijmaken van de luchtwegen en verlichting bieden bij verkoudheid en sinusproblemen.
  • Citrus staat bekend om zijn opwekkende en verfrissende effecten. Het wordt vaak gebruikt om de stemming te verbeteren en een gevoel van helderheid te bevorderen.

Andere veel gebruikte geuren zijn tea tree, kaneel, dennen, mint, rozemarijn, tijm en sinaasappel

Aromatherapie & Vital Forest

Vital Forest biedt effectieve ontspanmomenten, waarbij alle zintuigen geprikkeld worden om te ontspannen. Deze ontspanmomenten worden onder andere gecreëerd met behulp van aromatherapie. Bij Vital Forest gebruiken we verschillende geuren om de ontspanmomenten tot leven te laten komen. Hierdoor wordt elk ontspanmoment ervaren als een unieke belevenis. De fysieke en mentale effecten zijn direct merkbaar, waardoor gebruikers het belang van een ontspanmoment op de werkdag ontdekken. Na een moment van rust voelen de gebruikers zich ontspannen en opgeladen, waardoor ze weer met nieuwe energie en een betere concentratie aan de slag kunnen.

Vital Forest faciliteert de ontspanmomenten door middel van de Relaxmobiel op locatie én door unieke vaste comfortrooms binnen organisaties te realiseren. Het doel van Vital Forest is om de vitaliteit en het welzijn van medewerkers binnen organisaties te verbeteren. Wil jij ook de vitaliteit van jouw medewerkers verbeteren?

Hoe werkt aromatherapie?

Aromatherapie wordt gebruikt om onder andere spanning/angst, rusteloosheid, insomnia en stress te verminderen. Maar hoe werkt dat? Wat gebeurt er in het brein, dat een kalmerend effect heeft? Het heeft te maken met neurotransmitters. Wij geven een voorbeeld:

De dampen van bijvoorbeeld citroenolie bevorderen de omloopsnelheid van 5-hydroxytryptofaan (5-HT) metabolisme in de prefrontale cortex. Dit impliceert dat 5-HT moleculen, 5-HT1A receptoren en de bijbehorende pathways betrokken zijn bij het antidepressieve mechanisme van de geuren van essentiële oliën. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het houdt in dat de dampen van citroenolie en andere essentiële oliën de hoeveelheid van een bepaalde stof in het brein stimuleren.

5-HT fungeert als antioxidant en is de directe voorloperstof van serotonine en melatonine. Serotonine en melatonine zijn neurotransmitters die onder andere stemming, gedrag en het slaap-waak ritme reguleren. Gebrek aan beide kan leiden tot klachten als depressie, paniekaanvallen, verslavingen, obsessief gedrag, agressie, verstoorde temperatuurregulatie en slapeloosheid.

In andere woorden: het verhogen van de hoeveelheid 5-HT in het brein is belangrijk voor de behandeling van depressieve klachten. Men kan de omloopsnelheid van deze stof stimuleren met aromatherapie. Aromatherapie heeft dus bewezen een positieve invloed op de behandeling van stress en depressieve klachten.

Aromatherapie bij jou thuis

Aromatherapie beperkt zich niet tot de professionals. Het kan naadloos worden geïntegreerd in het dagelijks leven, waardoor je op verschillende manieren kunt profiteren van deze rustgevende kunst. We zullen praktische toepassingen bespreken, waaronder het gebruik van etherische oliën in diffusers, massages, baden, en zelfs in zelfgemaakte schoonmaakproducten.

_ Recente posts

Hoe Massagestoelen rugklachten op het werk Kunnen Verminderen
Hoe Massagestoelen rugklachten op het werk Kunnen Verminderen 
Ervaringsverhaal Comfortroom Gemiva de Meerkoet
De kracht van natuur op mentale gezondheid
De kracht van natuur op mentale gezondheid
Diffuser therapie geuren bij jouw thuis

Dit is hoe Vital Forest jou helpt om nog effectiever te pauzeren!

1.  Diffusers. Een van de meest populaire manieren om aromatherapie in huis te brengen, is door middel van diffusers. Deze apparaten verspreiden fijne nevels van etherische oliën in de lucht, waardoor een aangename en rustgevende atmosfeer ontstaat. Verschillende oliën kunnen worden gebruikt, afhankelijk van het gewenste effect. Door diffusers in verschillende kamers te plaatsen, kan je de sfeer aanpassen aan de behoeften van het moment.

2. Massage. Massage is een krachtige manier om zowel fysieke als emotionele spanning te verminderen. Het toevoegen van etherische oliën aan massageoliën versterkt het ontspannende effect. Voor een optimale ervaring is het belangrijk om de etherische oliën te verdunnen in een draagolie voordat ze op de huid worden aangebracht.

3. Baden. Een ontspannend bad kan nog rustgevender worden met de toevoeging van etherische oliën. Voeg enkele druppels van jouw favoriete olie toe aan je bad en geniet van de kalmerende werking. De warmte van het bad helpt de oliën te verspreiden, waardoor jouw lichaam en geest kunnen ontspannen.

Dit is hoe Vital Forest gebruikt maakt van aromatherapie

Bij Vital Forest maken we gebruik van aromatherapie in de relaxmobiel en in de comfortroom. Elk thema van Vital Forest heeft een fijne, rustgevende seizoensgeur. De thema’s uit de warmere lente- en zomermaanden bevatten een verkoelende en verfrissende seizoensgeur. In de koudere herfst- en wintermaanden is er juist een verwarmende seizoensgeur, die een versterkend effect heeft op het immuunsysteem.

Bij het selecteren van een lente- of zomerthema, kun je genieten van verkwikkende geuren zoals lavendel, kamille, rozemarijn, munt en grapefruit. Deze aroma’s brengen een verfrissende en kalmerende sensatie met zich mee, waardoor je de warmere maanden met een nog positievere gemoedstoestand kunt omarmen.

Als je kiest voor een herfst- of winterthema, dan kun je geuren zoals tea tree, kaneel, dennen en sinaasappel verwachten. Deze geuren hebben een verwarmend, antiseptisch en activerend effect, wat resulteert in een versterking van het immuunsysteem en de weerstand van de gebruiker. Het zijn heerlijke aroma’s die je helpen de wintermaanden comfortabel door te komen.

Wil jij aromatherapie proberen? Vraag dan een offerte aan voor de relaxmobiel!!

Aromatherapie gecombineerd met andere elementen

Vital Forest gebruikt aromatherapie in combinatie met andere rustgevende elementen, zoals massage, natuurgeluiden en visuele stimuli. Al deze elementen komen samen in de Relaxmobiel en de Comfortroom van Vital Forest. De Relaxmobiel kan gemakkelijk op locatie worden gebracht, zodat jouw organisatie en medewerkers de kracht van een effectief ontspanmoment zelf kunnen ervaren.

Zowel de relaxmobiel als de comfortroom zijn uitgerust met een massagestoel. Afhankelijk van het thema past ook de kleur van het licht zich aan. Dit, in combinatie met geluiden en beelden die bij jouw gekozen thema passen, prikkelen al je zintuigen om te ontspannen. Hierdoor hoef je geen moeite meer te doen om te ontspannen, waardoor elke minuut effectief wordt besteed. Doordat alles in het teken staat van jouw ontspanmoment hoef jij met Vital Forest geen moeite te doen om te ontspannen. Je start een thema en de verschillende elementen ondersteunen en versterken elkaar, waardoor jij direct volledig ontspant.

Wil jij ook volledige ontspanning ervaren? Neem dan nu contact op, en de Relaxmobiel komt naar jouw locatie!

Relaxmobiel op jouw locatie?

Wil je de vitaliteit binnen jouw organisatie en in jouw leven verbeteren? Neem dan contact met ons op! Vital Forest is jouw partner voor ontspanning.

Neem contact met ons op voor een offerte op maat.

Veel gestelde vragen

Om alles overzichtelijk te maken hebben we onze meest gestelde
vragen hieronder beantwoordt.

GeeksforGeeks logo Wat is de Relaxmobiel?

De Relaxmobiel is een is een caravan die is omgebouwd tot ontspanningsruimte. In de Relaxmobiel vind je een massagestoel, en een beeldscherm waarop je een thema kan kiezen dat jouw aanspreek. De wanden van de Relaxmobiel zijn bekleed met groen, en als je wilt brandt er binnen een haardvuur. In de Relaxmobiel kan je je even helemaal afzonderen van de rest van de wereld.

GeeksforGeeks logo Waarom is effectief pauzeren belangrijk?

Een effectieve pauze zorgt ervoor dat medewerkers hun werk even helemaal naast hun neer leggen. Het moment van rust zorgt ervoor dat de werkstress van de medewerkers verlaagt. Uiteindelijk worden hierdoor ook de verzuimkosten verlaagt, terwijl de vitaliteit van de medewerkers verhoogd. Dit leidt tot betere prestaties. Lees hier meer over dit onderwerp

GeeksforGeeks logo Wat is de optimale hoeveelheid dagen om de Relaxmobiel te plaatsen?

Wat is de optimale hoeveelheid dagen om de Relaxmobiel te plaatsen?

Per dag kunnen er ongeveer 20-25 medewerkers gebruikmaken van de Relaxmobiel. Bij 0-50 medewerkers raden wij ca 3 tot 5 dagen aan. Bij 50 medewerkers of meer raden wij minimaal 5 dagen aan. Door een extra marge te nemen geef je medewerkers voldoende mogelijkheden om één of meerdere ontspanmomenten in te plannen.

GeeksforGeeks logo Kan de Relaxmobiel op elke locatie geplaatst worden?

De Relaxmobiel kan op elke locatie geplaatst worden met binnen een straal van 25 meter een werkend stopcontact. Daarnaast is het belangrijk dat de Relaxmobiel waterpas kan staan op een veilige locatie en er bij de installatie iemand aanwezig is die de ontvangst kan ondertekenen.