De kracht van natuur op mentale gezondheid

Hoe kan de natuur jouw mentale gezondheid verbeteren? Wat kan je zelf doen en hoe het toegepast worden op de werkvloer. Lees ook hoe je jouw mentale gezondheid kan verbeteren.
maart 14, 2024

De kracht van natuur op mentale gezondheid

Hoe kan de natuur jouw mentale gezondheid verbeteren? Wat kan je zelf doen en hoe het toegepast worden op de werkvloer. Lees ook hoe je jouw mentale gezondheid kan verbeteren.
14, maart, 2024

De kracht van natuur op mentale gezondheid

Mentale gezondheid is een belangrijk aspect van ons welzijn, en toch wordt het vaak over het hoofd gezien in de hectische wereld waarin we leven. Deze blog gaat dieper in op het belang van mentale gezondheid en op de impact van natuur op welzijn. Hoe kunnen natuurbeelden en natuurgeluiden jouw mentale gezondheid verbeteren? 

Wat wordt er bedoeld met mentale gezondheid?

Mentale gezondheid wordt vaak omschreven als de emotionele, psychologische en sociale welstand van een individu. Het omvat het vermogen om stress te beheersen, productief te functioneren in het dagelijks leven en bij te dragen aan de samenleving. Een goede mentale gezondheid is van essentieel belang voor een bevredigend en vervuld leven. Helaas is een goede mentale gezondheid niet meer voor iedereen vanzelfsprekend. De mentale gezondheid van een individu kan achteruitgaan. Waar komt dit door? 

Stressvolle levensgebeurtenissen, traumatische ervaringen en sociaal-economische omstandigheden kunnen ook aanzienlijke invloed hebben op de mentale gezondheid. Vooral nu bijna alles digitaal is geworden en je slechts met een smartphone toegang hebt tot gebeurtenissen over de hele wereld is het van belang om ook de rust op te zoeken. Een ondersteunende en ontspannende omgeving kan beschermend werken, doordat gebeurtenissen en ervaringen in het brein verwerkt kunnen worden. 

Ook speelt erfelijkheid een rol bij mentale gezondheidsaandoeningen, sommige mensen hebben een genetische aanleg voor bepaalde stoornissen die veelzijdig in de familie voorkomen. Biologische factoren, zoals chemische onevenwichtigheden in de hersenen, kunnen bijdragen aan mentale gezondheidsproblemen. De neurotransmitters, de boodschappers van ons brein, zoals serotonine en dopamine kunnen in disbalans raken, wat kan leiden tot diverse mentale gezondheidsproblemen zoals depressies, slaapproblemen, migraine, concentratieproblemen, etc. 

Schadelijke stoffen zoals alcohol en drugs kunnen ook het evenwicht verstoren als het over de mentale gezondheid gaat. Deze stoffen kunnen niet alleen de chemie van onze hersenen verstoren, maar ook werken als katalysator voor mentale gezondheidsproblemen. Het vermijden ervan wordt een cruciale stap in het beschermen van onze geestelijke gezondheid. 

Gezonde levensstijlkeuzes, waaronder regelmatige lichaamsbeweging, een variërende voeding en voldoende slaap of rust, kunnen een belangrijke rol spelen bij het handhaven van een goede mentale gezondheid. Ook de natuur heeft impact op ons welzijn. De natuur fungeert als een natuurlijk kalmerend middel. Tijd doorbrengen in groene ruimtes of het integreren van natuurlijke elementen in de dagelijkse omgeving kan de niveaus van het stresshormoon cortisol verminderen. 

 

Over Vital Forest

Vital Forest biedt effectieve ontspanmomenten, waarbij alle zintuigen geprikkeld worden om te ontspannen. Elk ontspanmoment wordt ervaren als een unieke belevenis. De fysieke en mentale effecten zijn direct merkbaar, waardoor gebruikers het belang van een ontspanmoment op de werkdag ontdekken. 

Vital Forest faciliteert de ontspanmomenten door middel van de Relaxmobiel op locatie én door unieke vaste comfortrooms binnen organisaties te realiseren. Het doel van Vital Forest is om de vitaliteit en het welzijn van medewerkers binnen organisaties te verbeteren. Wil jij ook de vitaliteit van jouw medewerkers verbeteren? 

De impact van natuur op welzijn

De natuur heeft een positieve invloed op onze mentale gemoedstoestand. Wat voor invloed is dat, en hoe kan je hier gebruik van maken?  

Het eerste waar je aan kan denken is stressvermindering. Stressvermindering zorgt voor een lager ziekteverzuim en een prettigere werksfeer. Blootstelling aan natuurlijke omgevingen kan de concentratie verbeteren en creativiteit stimuleren. De natuur heeft ook een bewezen positieve invloed op de stemming. In andere woorden, natuur draagt bij aan een verbetering in de algehele sfeer. Lees meer over hoe je werkstress kan verlagen binnen jouw organisatie.  

Bij Vital Forest maken we gebruik van de positieve effecten van de natuur. Het doel van onze Relaxmobiel en Comfortrooms is om de gebruiker te laten ontspannen en de stresslevels in korte tijd te verlagen, wat uiteindelijk zal leiden tot een verbeterde mentale gezondheid. De natuur is middels onze unieke thema’s veelzijdig te beleven in onze Relaxmobiel en Comfortroom. Thema’s met rustgevende natuurbeelden en natuurgeluiden zorgen samen met ontspannende geuren direct voor stressvermindering. 

Blootstelling aan natuurbeelden, zoals groene landschappen en kalmerende waterpartijen, is een manier om stress te verminderen. Het bekijken van foto’s van de natuur of het creëren van een natuurlijke omgeving in jouw omgeving heeft direct een positieve invloed op het welzijn binnen organisaties. Ook natuurgeluiden, zoals het ritselen van bladeren, het kabbelende water of het gezang van vogels, hebben een rustgevend effect op de geest. Het luisteren naar deze geluiden, al dan niet in de echte natuur of via opnames, kan stress verlichten en de algehele gemoedstoestand verbeteren. Dit komt door een combinatie van psychologische, fysiologische en evolutionaire factoren. 

Biophilic response

Mensen hebben van nature een biophilic respons, wat betekent dat we een aangeboren neiging hebben om een connectie met de natuur te zoeken. Deze verbondenheid met de natuurlijke omgeving komt voort uit onze evolutionaire geschiedenis, waarin mensen afhankelijk waren van natuurlijke omgevingen voor voedsel, onderdak en bescherming. Het zien van natuurbeelden activeert deze biophilic respons en roept gevoelens van comfort en welzijn op. Hierdoor verlaagt het stressniveau direct. 

Herstel van aandachtsvermogen

De constante blootstelling aan technologie en stedelijke omgevingen kan leiden tot overbelasting van onze aandacht. Natuurbeelden bieden daarentegen een zachte focus die bekend staat als “soft fascination“. Dit type aandacht herstelt het vermogen van onze hersenen om zich te concentreren, wat kan helpen bij het verminderen van stress en mentale vermoeidheid. 

Reductie van cortisolniveaus

Stress activeert het vrijkomen van het hormoon cortisol, dat geassocieerd wordt met de ‘vecht-of-vlucht’-respons. Studies hebben aangetoond dat het bekijken van natuurbeelden het niveau van cortisol verlaagt. Dit suggereert dat de visuele waarneming van natuurlijke omgevingen een kalmerend effect heeft op het fysiologische stresssysteem

Positieve invloed op emoties

Natuurbeelden hebben de kracht om positieve emoties op te wekken. Het zien, horen en ruiken van groene landschappen, bloemen, waterpartijen en andere natuurlijke elementen activeert hersengebieden die geassocieerd zijn met beloning en plezier. Deze positieve emoties contrasteren met de negatieve emoties die vaak gepaard gaan met stress. 

_ Recente posts

Medewerkers van Wijdezorg genieten van Relaxmobiel
Aromatherapie blog Vital Forest
Alles over aromatherapie
Effectief pauzeren
Effectief pauzeren

Natuur en welzijn door Vital Forest

Vital Forest gebruikt natuurgeluiden en natuurbeelden in combinatie met andere elementen, zoals massage en aromatherapie. Ook is de comfortroom uitgerust met een biorb. De biorb is een mooi rustgevend element en geeft een extra luxe sfeer aan de ontspanruimte. Opstijgende luchtbelletjes zorgen voor een mooie beweging in het water en de schittering op de tafel. Voor je het weet zit je een aantal minuten naar het element te kijken, wat automatisch zorgt voor een positieve vorm van ontspanning.  Ontdek meer over de biorb. 

Al deze elementen komen samen in de Relaxmobiel en de Comfortroom van Vital Forest. De Relaxmobiel kan gemakkelijk op locatie worden gebracht, zodat jouw organisatie en medewerkers de kracht van ontspanning zelf kunnen ervaren. 

Zowel de relaxmobiel als de comfortroom zijn uitgerust met een massagestoel. Afhankelijk van het thema past ook de kleur van het licht zich aan. Dit, in combinatie met de natuurbeelden met natuurgeluiden en de seizoensgeur die bij jouw gekozen thema passen, prikkelen de zintuigen om te ontspannen. Hierdoor hoef je met Vital Forest geen moeite meer te doen om te ontspannen, en wordt elke minuut effectief besteed. Door deze combinatie zijn de relaxmobiel en de comfortroom extra effectief. De verschillende elementen ondersteunen en versterken elkaar. Medewerkers verlaten de werkomgeving volledig en tijdens het ontspanmoment staat alles in het teken van ontspanning.  

Wil jij ook volledige ontspanning ervaren? Neem dan nu contact op, en de relaxmobiel komt naar jouw locatie! 

Hoe kan je jouw mentale gezondheid verbeteren?

Ook zonder onze comfortroom en relax mobiel kan je jouw mentale gezondheid verbeteren, gewoon door de natuur op te zoeken. Ga een keer naar het bos, het strand, of een park bij jou in de buurt. Plan regelmatig korte wandelingen in natuurlijke omgevingen. Dit biedt niet alleen lichaamsbeweging maar ook de rustgevende effecten van de natuur.  

Als het lastig is om in jouw omgeving natuur te vinden, haal dan de natuur in huis. Voeg planten toe aan jouw leef- of werkruimte. Dit verbetert niet alleen de luchtkwaliteit maar creëert ook een verbinding met de natuur. Of luister eens naar opnames van natuurgeluiden tijdens ontspanning of meditatie. Dit kan thuis of op kantoor worden gedaan om een rustgevende sfeer te creëren. 

Het is belangrijk te benadrukken dat de integratie van natuurlijke elementen een aanvulling kan zijn op professionele mentale gezondheidszorg. Therapeuten kunnen bijvoorbeeld natuurwandelingen aanbevelen als onderdeel van een behandelingsplan. De natuur dient als een aanvullend instrument voor stressvermindering en het bevorderen van het algemene welzijn. 

De integratie van natuurbeelden, natuurgeluiden en directe blootstelling aan de natuur in ons dagelijks leven is een waardevolle aanvulling op zelfzorgpraktijken voor mentale gezondheid. Door de impact van natuur op welzijn te erkennen en te omarmen, kunnen we een gezonde geest bevorderen. Het pad naar een goede mentale gezondheid is geplaveid met groene bladeren en het kalmerende geruis van de natuurlijke wereld. 

Relaxmobiel op jouw locatie?

Herken jij een patroon binnen jouw organisatie, waarbij medewerkers de hele dag aan staan en stress niveaus stijgen? Hebben jouw collega’s ook wel een effectief ontspanmoment verdient? Neem dan contact met ons op! Vital Forest is jouw partner voor ontspanning op de werkvloer. 

Neem contact met ons op voor een offerte op maat.

Veel gestelde vragen

Om alles overzichtelijk te maken hebben we onze meest gestelde
vragen hieronder beantwoordt.

GeeksforGeeks logo Wat is de Relaxmobiel?

De Relaxmobiel is een is een caravan die is omgebouwd tot ontspanningsruimte. In de Relaxmobiel vind je een massagestoel, en een beeldscherm waarop je een thema kan kiezen dat jouw aanspreek. De wanden van de Relaxmobiel zijn bekleed met groen, en als je wilt brandt er binnen een haardvuur. In de Relaxmobiel kan je je even helemaal afzonderen van de rest van de wereld.

GeeksforGeeks logo Waarom is effectief pauzeren belangrijk?

Een effectieve pauze zorgt ervoor dat medewerkers hun werk even helemaal naast hun neer leggen. Het moment van rust zorgt ervoor dat de werkstress van de medewerkers verlaagt. Uiteindelijk worden hierdoor ook de verzuimkosten verlaagt, terwijl de vitaliteit van de medewerkers verhoogd. Dit leidt tot betere prestaties. Lees hier meer over dit onderwerp

GeeksforGeeks logo Wat is de optimale hoeveelheid dagen om de Relaxmobiel te plaatsen?

Wat is de optimale hoeveelheid dagen om de Relaxmobiel te plaatsen?

Per dag kunnen er ongeveer 20-25 medewerkers gebruikmaken van de Relaxmobiel. Bij 0-50 medewerkers raden wij ca 3 tot 5 dagen aan. Bij 50 medewerkers of meer raden wij minimaal 5 dagen aan. Door een extra marge te nemen geef je medewerkers voldoende mogelijkheden om één of meerdere ontspanmomenten in te plannen.

GeeksforGeeks logo Kan de Relaxmobiel op elke locatie geplaatst worden?

De Relaxmobiel kan op elke locatie geplaatst worden met binnen een straal van 25 meter een werkend stopcontact. Daarnaast is het belangrijk dat de Relaxmobiel waterpas kan staan op een veilige locatie en er bij de installatie iemand aanwezig is die de ontvangst kan ondertekenen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken, accepteert u ons cookie beleid  Meer info